Što raditi?

Limski kanal

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA, Vrsar Limski zaljev
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video


Notice: Undefined property: stdClass::$query in /home/gastrope/Crovista.com/components/com_jomcomdev/libraries/Main/Url.php on line 33
arrow

Detalji

        Limski kanal je ustvari morem potopljena krška dolina koja je duga gotovo 13 kilometara, a nastavlja se dublje u unutrašnjost, skroz do Pazina tvoreći Limsku dragu.  Limski zaljev (udomaćeno Limski kanal) je zaljev na zapadnoj obali Istre između Vrsara i Rovinja. Dio je Limske drage. Nastao je kao rijas (potopljeno riječno ušće) rijeke Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami kod Pazina, a u prošlosti se je ulijevala u more u Limskom zaljevu. U njezino staro korito je prodrlo more te je tako nastao današnji zaljev. Širina mu se od ulaza pa prema kraju postupno smanjuje, no Limski se kanal proteže dublje u unutrašnjost istarskog poluotoka tvoreći Limsku dragu koja seže skroz do Pazina. Ukupna duljina Limskog zaljeva i drage koja je u biti njegov kopneni nastavak, je 35 kilometara. Od 1964. zakonom je zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet kao značajni krajolik, a od 1980. godine proglašen je i specijalnim rezervatom mora.
        Posebnost Limskog zaljeva čini bočata voda koja nastaje zbog utjecanja podzemne slatke vode u obliku vrulja na kraju zaljeva, čineći da salanitet mora bude znatno niži. Također i visoka koncentracija kisika stvara specifična obilježja i omogućuje veliku bioprodukciju planktona, riba i školjaka, koje se i uzgajaju posebice dagnje i kamenice. Obale zaljeva su poprilično strme i visoke, dok je sjeverna pokrivena zimzelenim raslinjem, južna ima listopadno drveće. Na vertikalama sjeverne obale vidljiva su četiri tamna otvora ovećih polupećina i pećina, a najznačajnija je Romualodva špilja.


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Limski kanal


Notice: Undefined variable: tp in /home/gastrope/Crovista.com/components/com_jomcomdev/libraries/Main/Modules.php on line 80

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');