Što raditi?

Pazinska jama

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA, Pazin Pazinska jama
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Gledaj video

arrow

Detalji

Pazinska jama odnosno ponor Pazinčice, najveće istarske rijeke ponornice, smješten je u središnjoj Istri, a povrh nje izgrađen je poznati pazinski kaštel. Jedinstvena je hidrogeološka pojava za čitav dinarski krš zaštićena je i proglašena važnim krajolikom. Nastala je točno na granici sive i crvene Istre. Otvor Pazinskoga ponora nalazi se ispod 198 m visoke okomite stijene na kojoj su kuće grada Pazina, na kraju nekoliko stotina dugog i duboko urezanog kanjona Pazinčice.  Nekad je Pazinčica tekla površinom zemlje, prolazeći pokraj Berma i Dvigrada sve do mora, formirajući Limsku dragu. 

Prva speleološka istraživanja započela su krajem 19. stoljeća (1893.–1896), kada je francuski speleolog Alfred Martel proveo prvi nacrt, a potom je šezdesetih godina prošlog stoljeća Mirko Malez izradio detaljan nacrt.
Ulaz u Pazinsku jamu nalazi se ispod 198 metara visoke vertikalne stijene na kojoj su danas kuće grada Pazina, a ulazi se kroz visoku i široku polukružno nadsvođenu šupljinu. Podzemni se kanal dalje proteže u smjeru jugozapada, suzujući se i šireći te naposljetku tvoreći dugu i široku završnu dvoranu sa sifonskim jezerom poznatim i pod nazivom Martelovo jezero. Ono je sifonom spojeno sa slijedećim, Mitrovim jezerom, vidljivim, ali neistraženim nastavkom.

Za vrijeme proljetnih i jesenskih padalina te iznenadnih ljetnih pljuskova u ponor dotječu velike količine poplavne vode, pa se razina vode na otvoru podigne i više od 50 m. Tada se u uskom kanjonu i proširenoj dolini pred Pazinom u smjeru Cerovlja formira jezero dugo 2–3 km.

Nesvakidašnja igra prirode nadahnula je i romanopisca Julesa Vernea da u romanu Mathias Sandorf maštom svoje junake provede kroz tajanstvenu Pazinsku jamu, no nadahnula je i druge pisce poput Nazora ili Dantea.

 


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Pazinska jama

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Follow Us

    Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.