Što raditi?

Nacionalni park Mljet

Prirodne ljepote Hrvatska, DALMACIJA, Dubrovnik Mljet
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

Mljet je zeleni otok smješten na obzoru južnog Jadrana. Spada među veće dalmatinske otoke, a krase ga bujna mediteranska vegetacija, brojne kulturne i prirodne znamenitosti i bistro more pitomih uvala i bogatog živog svijeta. Otok Mjet glasi i kao jedno od posljednjih obitavališta morske sredozemne medvjedice.  Još u srednjem vijeku ovaj otok bio je poznat po kozjem siru, vinu posebne arome i medu, po kome je i dobio ime. 

U novije vrijeme otkrivaju ga mnogi zaljubljenici u iskonsku prirodu i tamo provode dane svog odmora od urbanog svijeta.

Mljet je dug 35 kilometara i na njemu, u skladu s prirodom, živi tek oko tisuću otočana u petnaestak naselja. Bave se ribarstvom, stočarstvom, poljoprivredom i turizmom. Naselja su povezana magistralnom cestom koja svojom dužinom od 45 kilometara vodi od nacionalnog parka na sjeverozapadnom dijelu otoka do mjesta Saplunara na krajnjem jugoistočnom dijelu otoka. 

Otok pripada mediteranskom klimatskom području s blagom zimom i toplim ljetom. Upravo zbog blage klime u jesen i čak veći dio zime listaju i cvjetaju razne biljke i voćke kao planika, vrijesak, šipak i naranče. 

Najstariji hrvatski morski nacionalni park, Mljet, se proteže sjeverozapadnim dijelom otoka. Temeljni fenomen kao najzaštićeniji dio parka, jedinstven u svjetskim razmjerima, čine mljetska slana jezera koja se sastoje od tri dijela: Velikog i Malog jezera te kanala Soline. 

Mljetska jezera okružena su brežuljcima s kojih se sve do razine jezera spuštaju stoljetna stabla alepskog bora, čije krošnje nerijetko dodiruju i samu površinu jezera. Obalom jezera prostire se 12 kilometara duga šetnica namijenjena šetačima i biciklistima, a šume kriju razgranatu mrežu planinarskih i šetačkih staza. 

Park je bogat i kulturno-povijesnim znamenitostima. Od onih najviše kategorije treba istaknuti benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, Gospe od Jezera, iz 12. stoljeća, koji se nalaze na otočiću usred Velikog jezera, kao i antičku palaču i ranokršćansku baziliku u Polačama. Sklad između čovjeka i nedirnute prirode stvaran od davnina na ovom prostoru doprinio je da ovo područje bude 11.11.1960. proglašeno nacionalnim parkom, a poznati časopis Time je upravo otok Mljet svrstao među 10 najljepših otoka na svijetu. 


 


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Nacionalni park Mljet

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');