Milna, Brač

Opširnije:Milna, BračMilna
Na zapadnoj obali Brača smjestila se Milna, “Valle di mille navi” (uvala tisuću brodova), koja je naziv dobila još za vrijeme Mlečana. Gostoljubive uvale Milne rado su posjećena sidrišta gotovo svih nautičara koji plove srednjedalmatinskim akvatorijem.

Hum - najmanji grad

Opširnije:Hum - najmanji grad     Hum se nerijetko spominje kao najmanji grad na svijetu. Ima svega 30 stanovnika i očuvane gradske institucije. Nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta.

     Unutar očuvanih gradskih bedema dvije su male ulice, župna crkva Marijinog Uznesenja sagrađena 1802. godine, romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća, oslikana freskama pod bizantskim utjecajem, s mnogo glagoljskih natpisa i grafita, Majstora Antuna iz Padove (Kašćerge).

Milna, Hvar

Opširnije:Milna, Hvar        Milna, selo na južnoj obali otoka, udaljeno 4 km istočno od Hvara, znamenito po radišnim ljudima koji se gotovo svi odreda prezivaju Tudor (prezime je poteklo od imena Teodor). Sastoji se od dva šljunčana žala, te šumovitog i pitomog priobalja obraslog borovima, agavama, vinogradima i voćnjacima. Uz uvalu Milna nalaze se još dvije isto tako šumovite uvale, Malo i Veliko borče.

Beli, Cres

Opširnije:Beli, CresBeli je jedno od najstarijih i u prošlosti najvažnijih creskih naselja.

Naselje je akropolskog tipa, a smješteno je se na 130 metara visokom brijegu na  sjevernom dijelu otoka Cresa, na mjestu prethistorijske gradine. Tipično je primorsko naselje zbijenog tipa. U Belom se nalaze brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a neke od njih su: župna crkva s polukružnom apsidom starije romaničke crkve, u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanička crkva Sv. Marije s muzejskom zbirkom, gotička jednobrodna crkvica Sv. Antona na mjesnom groblju, prethistorijske staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona te kamena glava kralja Abela.

Trilj

Trilj, naselje na južnom rubu Sinjskog polja, na desnoj obali rijeke Cetine, 14 km jugoistočno od Sinja; nadmorska visina 325 m. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, stočarstvo i prerada plastičnih masa. Na magistralnoj je prometnici Sinj-Imotski. 

Nastao na raskrižju rimskih cesta prema Naroni i Bosni. Na uzvisini Gardun bio je rimski Tilurium. Kaštel se spominje u VI. st., a zbog strateške važnosti njime se koriste Mlečani još krajem XVII. st. Na obronku brda Borinovac, na lijevoj obali Cetine, kasnosrednjovjekovno groblje sa stećcima. 

Više članaka ...

 • 1
 • 2
 • O nama

  crovista_web.png 
  CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

  Photeo stream

   Follow Us

   Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.