Gastronomija

Lumblija

LumblijaLumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već gotovo dvjesto godina, a priča o njegovu nastanku seže u doba Napoleona. Kad je Napoleon osvojio Dalmaciju i ukinuo Dubrovačku Republiku, francuska vojska zaposjela je otok Korčulu. Francuska vladavina u Dalmaciji trajala je devet godina. Godine 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza, a grad Dubrovnik tri godine poslije.

Paška janjetina

Paška janjetina specifičnog je okusa zbog prostora u kojem autohtona ovca živi i u kojem se hrani. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu razna ljekovita bilja; slavulja, škrta sitna trava obasuta posolicom koju nanose zimske bure. Upravo zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus, a svjetski gastronomi smatraju ga vrhunskim specijalitetom.

Paška sirana ima najveće skupno stado na otoku Pagu koje broji 3000 ovaca. Osim proizvodnjom sireva Paška sirana bavi se i proizvodnjom ovčjeg mesa i janjetinom.

Paški sir

Uz čipku, sir je najpoznatiji gastronomski brend otoka Paga. Izrađuje se isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce. Kada velebitska bura osoli okolno raslinje, paška ovca jedući posoljeno bilje i ljekovite trave daje mlijeko specifičnog okusa i mirisa. Zreli paški sir koji je stariji od pet mjeseci ima karakterističan, pikantan okus, svojstven miris, blagu zrnatu strukturu koja se ugodno mrvi i topi u ustima. Danas se paški sir može kupiti u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom sira, ili u nekoj od sirana na otoku koje su spojile tradiciju i tehnologiju u jedno. Ovaj proizvod nositelj je licence „Izvorno Hrvatsko" te predstavlja Pag i Hrvatsku na svim sajmovima Europske unije.

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');