Prirodne atrakcije

Romualdova špilja

      Romualdova špilja smještena na istočnoj  strani Limskog zaljeva, ime je dobila po Sv. Romualdu i legendi da je pustinjak oko 1000. godine nekoliko godina boravio upravo u ovoj špilji. Njemu u čast, sve do 1942. godine, održavale su se vjerske procesije koje bi započele misom u crkvi Sv. Martina i završile na ulazu u špilju. Uz djelovanje Sv. Romualda povezuje se i osnutak obližnjeg samostana Sv. Mihovila Arhanđela na Limu, oko 1040. godine. 

U znak sjećanja na njegov skromni život u pećini su se do 1942. priređivale procesije. Iza uskog ulaza pećina se nastavlja kao vijugav hodnik dug 105 m, koji se mjestimice širi, tvoreći 7 većih prostorija, ali bez izrazitih pećinskih ukrasa. Visina varira 1 m – 5 m, a širina 2 m – 7 m. Prosječna je temperatura oko 14 °C, a vlažnost 68 %. Danas je pećina u sustavu zaštite kao fenomen krša i kao stanište kolonije šišmiša (Myotis myotis). Istraživanjima tijekom 1961. i 1962. Mirko Malez je iskopao više sondi u kojima je pronađeno mnoštvo kostiju oko 40 životinjskih vrsta te mikrolitički kremeni artefakti gravetienske gornjopaleolitičke kulture. Prisutnost mlađepaleolitičkoga lovca potvrđena je nalazom zuba djeteta iz skupine Homo sapiensa u tzv. sloju »c«. Kako u slojevima nije potvrđeno postojanje ognjišta, smatra se da je bila rabljena samo povremeno.


 

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');