Znamenitosti

Crkva Svih Sveti, Blato, Korčula

       Župna crkva Svih Svetih u Blatu spominje se u pisanim izvorima u 14. stoljeća, dok neki izvori smještaju njen početak gradnje već u 10. stoljeću. Izgrađena je u središtu mjesta, na prostranom trgu, blatskoj Plokati, na kojem se i danas ističe zajedno sa zvonikom i ložom. Tijekom ljetnih mjeseci otvorena je za posjetitelje.

Istočni dio crkve ujedno je i najstariji te je tamo smješten glavni oltar. Oltarna pala - diptih prikazuje sve svete i Bogorodicu s djetetom. Obje su djelo mletačkog renesansnog majstora Girolama da Santacrocea, a u Blato su donesene 1540. godine.

U župnoj crkvi se ističe i kip Gospe, čudotvorni Bogorodičin kip, pronađen na morskoj obali koji je nekada bio pulena – drvena skulptura na pramcu broda. Kip je danas ukrašen nakitom kojeg su stoljećima poklanjali vjernici. Prema starosti, količini i vrijednosti ova zbirka jedna je od vrijednijih zavjetnih zbirki u Dalmaciji.

U posebnoj kapeli, u mramornom sarkofagu, smješteni su ostaci sv. Vincence, zaštitnice Blata. Sv. Vincenca je rimska mučenica, a njene relikvije su donesene u Blato 1795. godine. Svake godine, 28.travnja, njene moći nose se u svečanoj procesiji oko mjesta. Taj dan je i Dan Općine Blato, kao i glavni nastup VU Kumpanija.

Na pročelju crkve ističu se veliki okrugli prozori –rozete, karakteristični za graditeljstvo u Dalmaciji. Kipovi na vrhu pročelja uobičajeni su u korčulanskom graditeljstvu. Sa zapadne strane su sv. Marko i sv. Ivan Evanđelist, a sa sjeverne poprsje Stvoritelja te proroci Ilija i Jeremija. Lice, brada i odjeća proroka napravljeni su po uzoru na izgled plemića iz 17. i 18. stoljeća.

Blato, Korčula

Blato         Blato je gradić u središtu otoka Korčule. Svojim posjetiteljima nudi mnoštvo sadržaja i usluga u samom mjestu i smještaj u brojnim apartmanima u okolnim uvalama koje se sa sjeverne i južne strane otoka protežu u dužini od 40 km.  U Blatu...


Izvor: TZ Blato

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');