Znamenitosti

Gradska vijećnica Varaždin

        Sjedište slobodnog i kraljevskog grada Varaždina nalazi se u vijećnici koja dominira glavnim gradskim Trgom kralja Tomislava. Vlasnik Starog grada Juraj Brandenburg je 1523. godine poklonio Varaždincima prvu kamenu kuću te ona postaje sjedište gradskog “magistratuša” odnosno “rihtara”, preteče današnjeg gradonačelnika. Tijekom stoljeća vijećnica je mijenjala svoj izgled da bi današnji oblik s tornjem na sredini dobila 1791. godine, nakon što je stara vijećnica izgorjela u požaru 1776. godine.

       Vijećnicu krasi balkon iznad kojega se nalazi kameni grb grada Varaždina. Njega je 1464. godine potvrdio kralj Matija Korvin kao službeni grb grada te je od tada nepromijenjen. Na tornju ispod sata nalazi se pokazivač mjesečevih mijena.

U Salonu Gradske vijećnice nalazi se Memorijalna zbirka Miljenka Stančića. Zbirku je moguće vidjeti jedio uz prethodnu najavu na telefon Protokola grada, broj: 042/402-508. U zbirci se nalaze 22 slike Miljenka Stančića. 

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');