Znamenitosti

Hrvatsko narodno kazalište, Varaždin

       Na južnom ulazu u grad nalazi se zgrada Hrvatskog narodnog kazališta sagrađena 1873. godine u historicističkom stilu. Projekte za gradnju izradio je najpoznatiji srednjoeuropski graditelj kazališta, bečki arhitekt Hermann Helmer. Dana 25. rujna 1873. godine izvedena je prva predstava i to drama “Poturica” Ivana Kukuljevića Sakcinskog, na hrvatskom jeziku.

      Taj se je slavni bečki arhitekt tijekom njegove izgradnje zaljubio te nešto kasnije postao varaždinski zet. Možda i zbog te ljubavne priče, teatar u Varaždinu izvana odlikuje ugodan sklad, a raskoš interijera odaje neupitnu strast i uživanje u životu. U svakom slučaju, ta izuzetna građevina kuća je ljudi koji stvaraju paralelne stvarnosti, a u njoj se još uvijek može uživati u građanskom šarmu staroga Varaždina.

U zgradi kazališta nalazi se Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” i Koncertni ured grada, između ostalog organizator Varaždinskih baroknih večeri.

 

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');