Znamenitosti

Written by Super User.Posted in Znamenitosti Tags: Dalmacija, UNESCO, Šibenik, Utvrde Ispis

Utvrda sv. Nikole, Šibenik

x      Utvrda sv. Nikole pomorska je obrambena utvrda smještena na otočiću Ljuljevcu, na ulazu u kanal sv. Ante kraj Šibenika. Od 9. srpnja 2017. utvrda sv. Nikole uz obrambeni sustav grada Zadra upisana je na UNESCO-v Popis svjetske baštine, zajedno s drugim utvrdama pod nazivom „Mletačke utvrde od 15. do 17. stoljeća”.

       Utvrda sv. Nikole podignuta je sredinom 16. stoljeća na ulazu u kanal sv. Ante , uskome morskom prolazu koji vodi do Šibenika. Smještena je na južnoj strani kanala, na malenu otoku, a južnim je dijelom povezana uskim putićem s kopnom. Svojom sjevernom stranom istaknuta je prema suprotnoj strani kanala, čineći tako nadzor nad morskim putevima tog područja.
       Utvrda je građena prema nacrtima Gian Girolama Sanmichelia u obliku trokuta, na tri razine, a predstavlja izvanredan primjer izolirane bastionske utvrde građene prema postulatima fortifikacijskog sustava obrane „alla moderna”.

Zanimljiva je i činjenica da utvrda u stvari nikada nije ispunila svoju funkciju jer nikada nije borbeno ni obrambeno bila aktivna.