Događanja

Pulski filmski festival

DOGAĐANJA Hrvatska, ISTRA, Pula Flavijevska
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Gledaj video

arrow

Detalji

         Festival igranog filma u Puli ubraja se u svjetski atraktivne filmske festivale na otvorenom. Naime, rijetko se koji svjetski festival može pohvaliti ambijentom kojeg pruža projekcija filmova u prostoru prožetom višestoljetnom povijesti. Nastavljajući bogatu dugogodišnju tradiciju, i ovogodišnje će izdanje Festivala svojim posjetiteljima, zaljubljenicima u sedmu umjetnost, priuštiti raznovrstan program međunarodnih i domaćih filmskih noviteta, i to u nekoliko programa. Izdvajamo projekcije na Kaštelu, gdje će se kao uvertira u Festival prikazivati filmovi iz Međunarodnog programa, te projekcije Nacionalnog programa, u sklopu kojeg će u Areni biti prikazani filmovi aktualne hrvatske produkcije. Naravno, i ove će godine Pula ugostiti čitav niz atraktivnih filmskih hitova.  


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća objekta
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Obitelj s malom dijecom
Osoba s invadilitetom
Mladi putnici
Osobe s kućnim ljubimcima
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Pulski filmski festival (engl. Pula Film Festival), najstariji hrvatski filmski festival koji se od 1954. jednom godišnje održava u pulskoj Areni. Kad je utemeljen 1954. godine nazvan je jednostavno Filmskim festivalom da bi već 1958. počeo nositi naziv Festival jugoslavenskog filma, te je ubrzo postao najvažniji nacionalni filmski festival u SFR Jugoslaviji. Od 1961. nosio je službeni nazivFestival jugoslavenskog igranog filma u Puli (engl. Festival of Yugoslav Feature Film in Pula). Tijekom sljedećih desetljeća festival je stekao značajno međunarodno priznanje zajedno s jugoslavenskom filmskom industrijom koja je nastavila napredovati od1960-ih. Mnoge filmske produkcijske kompanije ubrzo su zatim osnovane diljem bivše Jugoslavije, pa je industrija stvarala oko 20 novih igranih filmova za nacionalnu distribuciju svake godine. Ovi su se filmovi natjecali za brojne nagrade na festivalu budući da su kategorije nagrada i koncept festivala modelirani prema Akademijinim nagradama (Academy Awards). Unatoč svemu festival je često služio kao lansirno mjesto za nove filmove prije nego što su prikazivani u kinima širom zemlje, pa je tako za razliku od Akademijinih nagrada festival obično označavao početak nove sezone za filmaše, a ne njezin završetak.

Godine 1991. festival je otkazan zbog početka rata i s njim povezanog raspada Jugoslavije. Festival je ponovno pokrenut 1992. kada je preimenovan u Filmski festival u Puli (engl. Pula Film Festival). Izdanje iz 1992. također je bilo prvo koje je u potpunosti posvećeno hrvatskim filmovima, pošto je jedinstvena jugoslavenska filmska industrija nestala zajedno s bivšom državom.

1995. ponovo je preimenovan i nazvan Festival hrvatskog filma (engl. Croatian Film Festival) kako bi se sada naglasio isključivo hrvatski karakter. Ipak, kako se hrvatska filmska industrija pokazala nedostatno produktivnom sa samo nekolicinom novih naslova koji su stvarani svake godine, popularnost festivala brzo je nestala. Kako bi se to ispravilo, festival je otvoren za strane filmove po prvi put u svojoj povijesti 2001., te je ponovo preimenovan u Festival hrvatskog i europskog filma (engl. Croatian and European Film Festival). Od tada do danas, osim prikazivanja hrvatskih filmskih ostvarenja, festival redovito nudi međunarodni program kao i mnoge jedinstvene tematske programe i retrospektive.

Kontakt Pulski filmski festival

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Follow Us

    Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.