Istraži

Rovinj

Destinacija Hrvatska, ISTRA, Rovinj
arrow
9.4 /10 94%
Prosječna ocjena
odlično!

Video

arrow

Detalji

        Rovinj je smješten na zapadnoj obali Istre (45˚5´N; 13˚38´E). Prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad Rovinj ima 14.294 stanovnika. Područje grada veliko je otprilike 77,71 km2 i obuhvaća područje od Limskog kanala do Veštra.

Klima u Istri je blaga, mediteranska, gdje prevladavaju topla i sušna ljeta te blage i ugodne zime. Prosječno ima 2.388 sunčevih sati godišnje, a tijekom ljeta insolacija iznosi prosječno 10 sati. Specifični su vjetrovi bura, koja puše od sjevera prema jugu, uz vedro i hladnije vrijeme, jugo, koje nosi toplije, ali vlažno vrijeme, te blaži maestral koji puše s kopna na more i rashlađuje u ljetnom periodu. Prosječna temperatura zraka najhladnijeg perioda godine iznosi 6°C, a najtoplijeg 30°C. Nešto južnije od Rovinja Istru presijeca 45. paralela, što znači da se nalazimo na pola puta između Ekvatora i sjevernog pola – idealnom zemljopisnom i temperaturnom prostoru na sjevernoj polutki. Salinitet mora iznosi oko 37 promila. Velika koncentracija soli, natrija i klora, te sulfata i magnezija, osnova su zdrave kupke tako potrebne ljudskom tijelu i koži pri čemu gibanje mora, također, djeluje izrazito terapeutski. Temperatura mora najhladnija je u godini tijekom ožujka i prosječno iznosi 9 º C, dok je najtoplija tijekom kolovoza kada dostiže i do 25 º C. 

Na temelju dvanaestogodišnjih praćenja meteoroloških podataka u Rovinju, srednja godišnja temperatura iznosi 13,5° C, padaline 766,8 mm, dok je relativna vlaga zraka 75 %. Klima je topla, semiaridna. Tijekom godine, više od trećine dana su bez vjetra, dok je učestalost bure mnogo manja od ostalih mjesta uz zapadnu obalu istarskog poluotoka. Mikroklima ovako blagih karakteristika prisutna je još samo kod Brijunskog arhipelaga i Malog Lošinja. Broj vedrih dana u godini je 134, što je najviše na Jadranu nakon dva južnodalmatinska lokaliteta. Istovremeno Rovinj je mjesto sa najmanjim brojem oblačnih dana na Jadranu.


Oznake


Galerija

Otok poluotok

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Tena
AVG. Score

Predivna destinacija

Review Submitted: 2016-08-02 17:36
Predivan grad, ljubazni domaćini i stanovništvo.
Did you find this review helpful: 487 | 416
: Svima

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Biciklizam, Šetnja, Jahanje, Ribolov, Noćni život, Vodeni sportovi, Stolni tenis, Odbojka, Tenis

Kontakt Rovinj

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');