Ispis
9.4 /10 94% odlično!
Prosječna ocjena

Rovinj

Destinacija Hrvatska, ISTRA, Rovinj


target target target target target target

Detalji

        Rovinj je smješten na zapadnoj obali Istre (45˚5´N; 13˚38´E). Prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad Rovinj ima 14.294 stanovnika. Područje grada veliko je otprilike 77,71 km2 i obuhvaća područje od Limskog kanala do Veštra.

Klima u Istri je blaga, mediteranska, gdje prevladavaju topla i sušna ljeta te blage i ugodne zime. Prosječno ima 2.388 sunčevih sati godišnje, a tijekom ljeta insolacija iznosi prosječno 10 sati. Specifični su vjetrovi bura, koja puše od sjevera prema jugu, uz vedro i hladnije vrijeme, jugo, koje nosi toplije, ali vlažno vrijeme, te blaži maestral koji puše s kopna na more i rashlađuje u ljetnom periodu. Prosječna temperatura zraka najhladnijeg perioda godine iznosi 6°C, a najtoplijeg 30°C. Nešto južnije od Rovinja Istru presijeca 45. paralela, što znači da se nalazimo na pola puta između Ekvatora i sjevernog pola – idealnom zemljopisnom i temperaturnom prostoru na sjevernoj polutki. Salinitet mora iznosi oko 37 promila. Velika koncentracija soli, natrija i klora, te sulfata i magnezija, osnova su zdrave kupke tako potrebne ljudskom tijelu i koži pri čemu gibanje mora, također, djeluje izrazito terapeutski. Temperatura mora najhladnija je u godini tijekom ožujka i prosječno iznosi 9 º C, dok je najtoplija tijekom kolovoza kada dostiže i do 25 º C. 

Na temelju dvanaestogodišnjih praćenja meteoroloških podataka u Rovinju, srednja godišnja temperatura iznosi 13,5° C, padaline 766,8 mm, dok je relativna vlaga zraka 75 %. Klima je topla, semiaridna. Tijekom godine, više od trećine dana su bez vjetra, dok je učestalost bure mnogo manja od ostalih mjesta uz zapadnu obalu istarskog poluotoka. Mikroklima ovako blagih karakteristika prisutna je još samo kod Brijunskog arhipelaga i Malog Lošinja. Broj vedrih dana u godini je 134, što je najviše na Jadranu nakon dva južnodalmatinska lokaliteta. Istovremeno Rovinj je mjesto sa najmanjim brojem oblačnih dana na Jadranu.


Lokacija