Istraži

Papuk, park prirode

Prirodne ljepote Hrvatska, SLAVONIJA Papuk
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

Papuk, gora u Slavoniji, na sjevernom i sjeverozapadnom obodu Požeške kotline u Slavoniji; najviši vrh Papuk (954 m). Izvorno je područje mnogih vodenih tokova (Čađavica, Karašica, Pakra). Šumovit (hrast, bukva). Na južnim padinama prigorja vinogradi. Perivojem (725 m) vodi prometnica Čačinci-Velika-Požega. 

Zahvaljujući voćinskom vlastelinu Josipu Jankoviću u prvoj polovici XIX. st. uređuje se središnji dio Papuka, a posebice Jankovca. Osnivaju se i planinarska društva, prvo 1895. u Jankovcu (jedno od najstarijih u Hrvatskoj), a 1932. u Daruvaru i drugdje. Time započinje organizirano planinarenje najvećom slavonskom gorom Papukom. Izgradnjom planinskih kuća i dodatnih sadržaja te markacijom putova Papuk postaje čest cilj izletnika i planinara.

Pozornost posjetitelja najviše plijeni beskrajno šumsko prostranstvo Papuka koje uglavnom čine šume planinske bukve, ali i hrastovi, jele i drugo drveće. Impozantna stabla krase i podnožja Papuka, osobito parkovi gradova kao što su Slatina, Orahovica ili Našice.
Najljepši dio Papuka je park-šuma Jankovac, jedno od najomiljenijih slavonskih izletišta. Tu se u čarobnoj dolini visoko u brdima snalazi nekoliko bistrih potoka okruženih cvjetnim livadama i gustom bukovom šumom te njegov najljepši ukras – Jankovački slap. Na Jankovcu se nalazi i istoimeni planinarski dom, kojega mnogi hrvatski planinari smatraju najljepšim i najugodnijim na svim hrvatskim gorama.
Koliko god bile lijepe šume Papuka i njegovi bistri potoci i slapovi, ono po čemu je u Hrvatskoj jedinstven je njegova geologija. Tu se mogu vidjeti sve vrste stijena od davnoga geološkog doba paleozoika do najmlađeg kvartara, a Papuk je i jedina hrvatska planina koja u izobilju ima neobične vulkanske stijene. Stoga je tu utemeljen i prvi hrvatski geološki park Rupnica kod slikovitog mjesta Voćina, poznat po neobičnim slojevima. Zbog iznimno vrijedne geologije, Papuk je postao i jedinim hrvatskim predstavnikom na listi europskih geoparkova.


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Papuk, park prirode

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');