Istraži

Bol, Brač

Prirodne ljepote Hrvatska, DALMACIJA, Brač Bol
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

Smješten u osami, na južnoj strani Brača, Bol je najstariji brački gradić i jedno od najčuvenijih turističkih mjesta na Jadranu. Uz zanimljive povijesne spomenike, mjesto karakterizira čudesna priroda. Istočno i zapadno od Bola nižu se brojna žala, prekrasne plaže, a među njima najpoznatija je, po mnogima i najljepša na Jadranu, Zlatni rat. Taj šljunčani rt jedinstveni je fenomen - kao jezik pruža se k morskoj pučini, pomiče se, katkad na jednu, katkad na drugu stranu, već prema tome kako puše vjetar i kako udaraju valovi. Nad Bolom se uzdiže planinski vijenac Bolska kruna, ilirska gradina Koštilo i Vidova gora (778 m), najviši vrh jadranskog otočja. Bol ima dugogodišnju turističku tradiciju. Tu je 20-ih godina osnovano Društvo za uljepšavanje mjesta i prometa putnika. Gradnja prvih smještajnih kapaciteta počinje 1963., od 70-ih godina se intenzivira, a danas Bol ima niz suvremenih i luksusnih hotela, hotelskih naselja i apartmana. U gradu su brojne restauracije, gdje se nude jela međunarodne i domaće kuhinje, te kvalitetna bračka vina (čuveni bolski plavac). Bogat je i kulturno-zabavni život. Posebno mjesto zauzima proslava Gospe od Sniga (5. kolovoza), pučka fešta, sjećanje na dan kada je, prema legendi, i ovdje pao snijeg, ujedno i Dan općine Bol. Ljubiteljima sporta i rekreacije Bol nudi 25 teniskih igrališta, središnji teniski stadion s 1820 sjedećih mjesta, gdje se održavaju i vrhunska teniska natjecanja (WTA Croatian Bol Ladies Open), kao i uvjete za surfing, vodene sportove, boćanje, kuglanje, mali nogomet, košarku, odbojku. Organiziraju se i škole ronjenja, podvodnog ribolova te letenja zmajevima s Vidove gore. 

Bol je udaljen samo 15 km od međunarodne zračne luke za male zrakoplove, pa je vrlo dobro povezan s europskim gradovima. Sa Splitom je povezan brzim brodovima i trajektnom linijom preko Supetra. U turističkoj se sezoni svakodnevno organiziraju izleti (Split, Dubrovnik, Makarska, Hvar, Jelsa, Vrbovska, Mljet, Međugorje). Nedaleko od Bola jedno je od najljepših bračkih izletišta, Blaca. Zapadno od Bola, iznad seoca Murvica u Drakonjinoj (Zmajevoj) spilji, nalaze se u kamenu isklesani reljefi prvorazredne umjetničke vrijednosti - reljef zmaja i drugih kultnih likova. Atraktivan je i izlet na Vidovu goru, gdje se može uživati u prekrasnom pogledu na okolne otoke, kao i u bračkim specijalitetima - pršutu, siru, janjetini, vinu - u konobi neposredno ispod najviše hrvatske otočne gore.

BOL, grad i luka na južnoj strani otoka Brača, na podnožju Vidove gore (778 m) i Drateva brda (627 m), u plodnom području s trajnim izvorima pitke vode. Ime je nastalo od latinske riječi vallum: zemljana utvrda s palisadama. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo (u mjestu je vinarski podrum kapaciteta 150 vagona), ribarstvo (solionice srdela) i turizam. Pješčana i šljunčana plaža (Zlatni rat i dr.) pružaju se oko 15 km (od uvale Martinica na istoku do uvale Blaca na zapadu). Južna obala otoka (zapadno od uvale Konjska) pogodna je za podvodni ribolov. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi otokom. Od Bola vodi strma planinarska staza do vidikovca na Vidovoj gori. Oko 5 km zapadno od Bola je selo Murvica, iznad kojeg je napušteni samostan s pećinskom crkvom. 


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Biciklizam, Šetnja, Ribolov, Noćni život, Vodeni sportovi, Stolni tenis, Odbojka, Tenis

Kontakt Bol, Brač

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');