Istraži

Brač

Prirodne ljepote Hrvatska, DALMACIJA, Brač
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

       Brač je najveći srednjodalmatinski otok. Dug je oko 40 km, a širok prosječno 12 km. S ukupnom površinom od 395 km² je treći otok po veličini na Jadranu. Od kopna je Bračkim kanalom udaljen 6 do 13 km. Prema zapadu je od otoka Šolte odvojen Splitskim vratima, a prema jugu od otoka Hvara Hvarskim kanalom
Najviši vrh je Vidova gora, inače i najviši vrh svih jadranskih otoka (778 m/nm).
Klimu otoka uvjetuje njegov položaj, a odlikuje se svim karakteristikama mediteranske klime: topla i sušna ljeta te kratke i blage zime. Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2700 sunčanih sati godišnje, negdje između Splita i Hvara. Prosječna zimska temperatura je 9 °C, a ljetna 25 °C
Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Brač ima 14.434 stanovnika
Razvijena kultura stanovanja na Braču vidljiva je na palačama bračkog plemstva, kao i na skromnoj arhitekturi bračkih pomorca, težaka i ribara.
Ne samo pojedine stambene građevine, nego i cijela naselja koja se od 16. stoljeća oblikuju na obalama otoka, ukazuju na razvijeni stupanj urbanističke i općenito kulturne svijesti otočkog stanovništva. Mozemo spomenuti pustinju Blaca i Zmajevu ili Dragonjinu spilju koje su mogući kandidati za uvrstene UNESCO-ove kuluturne bastine.
Sto se tiče gospodarstva na otoku od uvijek su najzastupljeniji bili stočarstvo, kamenarstvo i uzgoj vinove loze i maslina.


Oznake


Galerija

Karta Brača Sutivan, Brač

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Brač

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');