Istraži

Lopud, otok

Kulturna baština Hrvatska, DALMACIJA, Dubrovnik Lopud
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Gledaj video

arrow

Detalji

Lopud je otok s istoimenim naseljem i malom lukom koji pripada skupini Elafitskih otoka, smještenih sjeverozapadno od Dubrovnika. Površina otoka je 4,63 km2 dug je oko 4,5 km i širok do 2 km.  Reljefno se izdvajaju dva usporedna vapnenačka bila; više, sjeveroistočno bilo (216 m) strmo se spušta prema moru, pa je sjeveroistočna obala teže pristupačna. Kao produženje tih bila na sjeverozapadu je hrid Sveti Mihajlo, a na jugoistoku Mali i Veliki Skupio i otočić Skupio.
Po sredini otoka pruža se dolomitna udolina s maslinama, vinovom lozom i južnim voćem; njezini krajnji potopljeni dijelovi tvore na sjeverozapadu uvalu Lopud, a na jugoistoku uvalu Šunj. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, ribarstvom i turizmom. Jedino naselje na otoku je Lopud, leži na unutrašnjem dijelu istoimene uvale a na čijem je kraju smještena prostrana šljunčana plaža.

Povijest
U antici grčko (Delaphodia), zatim rimsko naselje (Lafota), Lopud je od XI. st. u sastavu Dubrovačke Republike; od 1457. sjedište knežije. U XV. st. otok naseljavaju prebjezi iz krajeva pod Turcima. Lopuđani su se rano orijentirali na pomorstvo. Svojim brodovima sudjelovali su u XVI. st. u ratnim pohodima španjolskih vladara na Tunis, Alžir, Portugal i Englesku, pa je u narodnu predaju ušla uzrečica o trista Vica udovica poginulih pomoraca s Lopuda (pjesničku verziju legende dao je Antun P. Kazali).

Što posjetiti
Najstariji spomenici otoka jesu ruševine predromaničke crkvice sv. Ilije (zidna slika), sv. Petra, sv. Nikole, sv. Maura i sv. Ivana (fragmenti pleterne ornamentike). *
Uvalu Lopud branile su dvije tvrđave: jedna na poluotoku, a druga (Sutvrač, iz 1563.) na podnožju najvišeg vrha. Na ulazu u luku je crkva Sv. Trojstva (XVI.-XVII. st.).
Nad lukom je franjevački samostan s klaustrom iz 1483., napušten 1808. U samostanskoj crkvi sv. Marije od Špilice čuvaju se: poliptih venecijanskog slikara Pietra di Giovannija (1523.), triptih iz radionice Nikole Božidarevića, dijelovi poliptiha Girolama da Santacrocea, Raspeće, rad člana venecijanske obitelji Bassano, slika Marija u vijencu cvijeća, rad flamanskoga baroknoga slikara, rezbarena korska sjedala iz XV. st.
Uz obalu je obnovljeni ljetnikovac Đorđić (kasnije Mayneri) s lijepim parkom, napušteni dominikanski samostan, građen u prijelaznom stilu iz gotike u renesansu (1482.). Na dominantnom položaju iznad mjesta stoje ruševine Kneževa dvora, jednokatne gotičke građevine s terasastim vrtom.
Na jugoistočnoj strani otoka je uvala Šunj s crkvom Gospe od Šunja (iz XII. st., dograđivana do XVII. st.) s drvenim rezbarenim glavnim oltarom; u crkvi se čuvaju slike: Majka Božja s djetetom (Jacopo Palma st.), Sveta obitelj, Navještenje (ranobarokni umbrijski slikar), dijelovi poliptiha Mateja Junčića iz 1452.


Oznake


Galerija

Karta Lopuda

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Lopud, otok

O nama

crovista_web.png 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Follow Us

    Your business Save yourself the mad rush of securing identical usernames across every social media network. On Facebook and Twitter, our RSS feeds and email newsletters.