Što raditi?

Rt Kamenjak

Prirodne ljepote Hrvatska, ISTRA Rt Kamenjak
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

        Rt Kamenjak je najužniji dio Istre a poluotok prekrasne i bogato razvedene obale dugačke gotovo četiri kilometra, s čak 30 uvala i 11 nenastanjenih otočića koji također sačinjavaju arhipelag. Prekriven niskim raslinjem i makijom, s malo borove šume i oranica, čini područje gdje vlada prava mediteranska klima. Zbog iznimnih prirodnih vrijednosti, ali i zbog što efikasnije zaštite devastacija, rt Kamenjak je 1996. godine proglašen zaštićenim područjem.

         Flora i fauna igraju veliku ulogu u posebnosti ovog rta. Na Kamenjaku ima čak preko 600  biljnih vrsta od kojih su većina ljekovite i aromatične biljke, a posebno se ističu orhideje. Orhideja ima tridesetak vrsta čiji je cvat moguće vidjeti u proljeće, osim jesenske zasukice, vrstu orhideje koja cvate kao što i sam naziv kaže, na jesen. Sve su zakonom zaštićena, njih 13 je strogo zaštićeno, dok su dvije endemske vrste, dakle moguće ih je pronaći samo na području Kamenjaka. Za florom ne zaostaje ni fauna, jer zabilježeno je 50 vrsta danjih leptira, a obiluje i brojnim vrstama gmazova, vodozemaca i ptica. Kako i kopno, tako i podmorje rta Kamenjak nastanjuju iznimne biljne i životinjske vrste, od algi i školjaka do riba i sredozemne medvjedice. Sredozemna medvjedica kao i konjic dugokljunić, plemenita periska, prstac i drugi, strogo su zaštićene vrste.
U uvali Pinižule i na otočiću Fenoligi, smještenim na jugu Kamenjaka, nalaze se otisci dinosaurovih stopala, vrlo zanimljiva geološka ostavština. Pronađeno je ukupno stotinjak otisaka koji ukazuju na dva različita dinosaura, jedan visok tri metra i težak 13 tona koji se kretao četveronožno, a drugi je dvonožac te znatno je manji, visok samo metar i pol i težine oko 150 kilograma.


Oznake


COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Biciklizam, Šetnja, Vodeni sportovi, Trčanje

Kontakt Rt Kamenjak

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');