Što raditi?

Cerovačke pećine

Prirodne ljepote Hrvatska, LIKA i GORSKI KOTAR Cerovačke Pećine
arrow
Prosječna ocjena
Nema ocjena

Video

arrow

Detalji

         Velebit je veoma bogat speleološkim objektima, ali još uvijek nije dovoljno istražen. Na njemu se nalazi stotine dubokih jama (Lukina jama 1392 m, Puhaljka 318 m, Mamet 206 m) i spilja (npr. spilja Modrič, Manita peć, Jama vodarica, Vrtlina, itd.). No, najznačajnije i najpoznatije su ipak Cerovačke pećine smještene u južnom dijelu Park prirode "Velebit". 

        Cerovačke pećine su najveći spiljski kompleks u Hrvatskoj. Otkrivene su prilikom gradnje željezničke pruge od Gračaca prema Cerovcu, prvoj maloj stanici prema Kninu. Po toj su stanici dobile i ime. Gornja pećina duga je 1200 m, a Donja 2400 m. Između njih nalazi se znatno manja, Srednja pećina. Većim dijelom su pristupačne za razgledavanje, te iznimno bogate špiljskim nakitom. Također su jedno od najvećih nalazišta pećinskog medvjeda u Hrvatskoj. U njima su pronađene i ljudske kosti i brončana sjekira koje su pripadale plaistocenskom lovcu na spiljskog medvjeda.

          Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke pećine su 1961.g. zakonom zaštićene kao geološki spomenik prirode.

         Temperatura u špiljama je u prosjeku 11°C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele. Vođenje traje oko 1 h i potrebne su najave unaprijed.

Izvor:
TZ Ličko-senjske županije


Oznake


Galerija

COM_JOMHOLIDAY_TAB_FEATURES

Reviews Summary

chart
Currently there are no reviews.

Write a Review

Vrijednost za novac
Položaj
Sadržaji
Čistoća
Osoblje
Svima
Stariji putnici
Mladi putnici
Obitelj s malom dijecom
I accept the Terms and Conditions

Sadržaji

Kontakt Cerovačke pećine

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Photeo stream

    Oglašavajte!

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


    Follow as!

    gtag('config', 'UA-66295690-1');