Gastronomija

Lumblija

LumblijaLumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već gotovo dvjesto godina, a priča o njegovu nastanku seže u doba Napoleona. Kad je Napoleon osvojio Dalmaciju i ukinuo Dubrovačku Republiku, francuska vojska zaposjela je otok Korčulu. Francuska vladavina u Dalmaciji trajala je devet godina. Godine 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza, a grad Dubrovnik tri godine poslije.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući n’oublie pas (ne zaboravi me).
Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač lumblija ostao je kao spomen na te dane. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi n’oublie pas, njoj su zvučale kao „lumblija“, ali poruka je bila jasna, a jezična barijera prevladana.

Od tog doba lumblija se spravlja od posebnih sastojaka koji se počinju pripremati i skupljati ljeti. Sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun i varenik (sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup).

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Po tome je održala svoje značenje u početnom obliku, sjećanje i vezu s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem. Poznat je veliki egzodus Blaćana u Australiju i zemlje Južne Amerike. Te su veze do danas ostale vrlo jake pa su česti paketi koji sadržavaju lumbliju i putuju iz rodnog Blata u razne dijelove svijeta.

Lumblija je gastronomski unikat, poveznica francuske i hrvatske kulture i tradicije. Priča o lumbliji priča je o tradicionalnom načinu otočkog života, o biljnim kulturama i suživotu s prirodom utkana u jedinstveni proizvod. Priča je to o povijesnom trenutku, okruženju i načinu života Blata i otoka Korčule koji odolijeva vremenu zahvaljujući romantičnoj ljubavnoj zgodi.
 
Svake se godine u Blatu, u spomen na tu predivnu legendu, ali i radi očuvanja blatske tradicije i običaja te u povodu Svih svetih i Dana župe Blato, na mjesnoj Plokati u okrilju stare ljepotice, blatske lože, održava blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripremaju učenici Srednje škole Blato pod vodstvom svojih profesora i roditelja, i već tradicionalna manifestacija „Dani blatske lumblije – izložba, degustacija i natječaj za najbolju lumbliju“ u organizaciji Turističke zajednice općine Blato.

Viteško udruženje Kumpanjija u svojoj sekciji prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripreme lumblije, stoga je članovi i prijatelji Kumpanjije pripremaju i za tradicionalnu Kućnu zabavu koja se održava svake godine početkom veljače.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač i što je stariji, to je ukusniji.
Daruje se obitelji, prijateljima i susjedima. „Ne zaboravi me“ poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.


Izvor: TZ Blato

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');