Prirodne atrakcije

Susak

        Susak je otok u otočnoj skupini Cres-Lošinj. Otok je geološki različit od ostalih hrvatskih otoka, oblikovan od slojeva prapora položenog na vapnenačkoj stijeni.

Susak je jedinstveni otok na Jadranu kako po svom nastanku tako i po svom izgledu. Debele slojeve finog žućkastog pijeska na kamenu vapnenačku ploču nanijeli su pradavni vjetrovi, a ljudi su od pamtivijeka oko svojih poljoprivrednih dobara sadili trstike čije korijenje u potrazi za vodom prodire duboko u tlo i čuva ga od erozije. Otok se na pomorskim kartama pojavljuje vrlo rano, prvo pod romanskim nazivom Sansacus ili Sansegus, što vjerojatno dolazi od «sampsychon» (grčki – mažurana), iz čega će nastati hrvatski naziv Susak.

Na otoku postoji samo jedno mjesto, Susak.  Sastoji se od  dva naselja, Donje Selo ili Spjaža, i starije, Gornje Selo. Udaljenost između tih dvaju sela je stotinjak metara, a prometnica koja ih povezuje je zapravo krivudavo kameno stubište koje ide kroz trstiku. Velik broj sušćanskih iseljenika živi u Sjedinjenim Američkim Državama, najviše u Hobokenu, New Jersey. Susak je karakterističan po specifičnom govoru i narodnoj nošnji. 

Područje Suska je proglašeno pješačkom zonom. Na otoku nema vozila, osim traktora, intervenih vozila, motora i bicikla. Putevi su ili zemljani ili betonsk putići za pješake. Stara jezgra Suska građena je od kamena ili crijepa, zbog vodopropusnosti. Zabranjeno je svako prometovanje i ostavljanje bicikla i motora na plažama, šetnicama i zelenim površinama. Na Susak možete doći brodskom linijom iz Malog Lošinja, te katamaranskom linijom iz Rijeke i Malog Lošinja. Na otoku Susku, kao i na svim okolnim otocima lošinjskog arhipelaga nema automobila, glavno prijevozno sredstvo su traktorići i kariola.

O nama

 
CroVista je portal koji se trudi predstaviti i približiti što više sadržaje koje nudi hrvatski turizam potencijalnim posjetiteljima.

Oglašavajte!

Oglašavajte svoju turističku ponudu na našem portalu CroVista.com


Follow as!

gtag('config', 'UA-66295690-1');